Priče o čokoladi!

petak, 16.05.2014.

Recept: Čokoladni kruh



Sastojci:

500 g brašna
10 g soli
50 g šećera
25 g kvasca
50 g maslaca
90 g kakao praha
50 g tamne čokolade, rastopljene na pari
150 ml mlijeka
150 ml vode
90 g čokolade narezane na komadiće

Priprema:

1. U velikoj zdjeli dobro pomješajte brašno, sol, šećer, maslac, kakao, kvasac, rastopljenu čokoladu, mlijeko i vodu.

2. Smjesu iz zdjele premjestite na pobrašnjenu površinu i još jednom dobro zamijesite rukama. Vratite u zdjelu i ostavite sat vremena da se diže.

3. Dodajte komadiće čokolade i zamijesite ih u tijesto.

4. Smjesu oblikujte u oblik lopte i stavite na lim za pečenje da se još malo digne - 1 do 2 sata.

5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

6. Pecite 25 minuta i ostavite da se ohladi.

FridayLinkPack

1. VIDEO Jednostavna priprema čokoladnog kruha

2. VIDEO Kruh od čokolade s bananama

3. Priča Davida Lebovitza o čokoladnom kruhu i njegov recept


Oznake: čokoladni kruh, recept, Recepti Priče o čokoladi, kruh, Kruh od čokolade, FridayLinkPack

16.05.2014. u 07:52 • 5 KomentaraPrint#

petak, 09.05.2014.

Domaći čokoladni tartufi



Čokoladni tartufi jedan su od mojih najdražih čokoladnih proizvoda, ali prilično su skupi kada ih kupujete u trgovini. Inače ih je veoma jednostavno pripremiti, pa kako bi izbjegla visoku cijenu, često 'zasučem rukave' i napravim ih sama kod kuće.

Razni su načini na koje ih i radim, a ovo je jedan od njih. Za još nekoliko varijacija, pogledajte videa u priloženim linkovima na dnu teksta.

Sastojci:

65 g vaše najdraže čokolade
50 g razmrvljenih prženih lješnjaka
50 g šećera u prahu
12 g kakaa u prahu
20 ml maslinova ulja
kakao u prahu za posipanje

1. Otopite čokoladu na pari i pomješajte s drugim sastojcima dodajući pomalo ulje,

2. Na radnu ploču posujte kakao

3. Od smjese oblikujte kuglice i uvaljate ih u kakao

4. Ostavite da se ohlade

FridayLinkPack

1. VIDEO Domaći čokoladni tartufi chefa Eddyja


2. VIDEO: Čokoladni tartufi s alkoholom

3. VIDEO: Čokoladni tartufi za vegane



Oznake: čokolada, Čokoladni tartufi, Recepti Priče o čokoladi, FridayLinkPack

09.05.2014. u 05:33 • 0 KomentaraPrint#

petak, 02.05.2014.

Recept: Bademi u čokoladi



Dugo nisam voljela bademe, jer mi je smetao njihov gorkast okus. Međutim, kad sam ga počela zanemarivati, otkrila sam koliko prednosti u tom ljuštunjavom voću ima. Ubrzo su mi efektivno zamijenili kavu, jer jako dobro potiču koncentraciju.

A kad sam ih probala s čokoladom, odlučila sam recept podijeliti s vama.

Sastojci:

20 g šećera
10 ml vode
120 g badema
5 g maslaca
180 g vaše najdraže čokolade

1. U zdjelu stavite vodu i šećer, pa ostavite da prokuhaju.

2. Dodajte oguljene bademe i kuhajte dok šećer ne potamni.

3. Dodajte maslac i miješajte

4. Sve istresite na podlogu na kojoj se nalazi papir da se ohladi. Pri tom neka bademi budu odvojeni jedni od drugih.

5. Dok se bademi hlade, rastopite čokoladu na pari

6. Kad se bademi ohlade, prebacite ih u široku zdjelu i dodajte oko četvrtine rastopljene čokolade te miješajte dok se čokolada ne uhvati za plodove. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite svu čokoladu.

7. Višak čokolade uklonite na širokom situ i čuvajte u tegli s poklopcem, na suhom na sobnoj temperaturi.

FridayLinkPack

1. VIDEO: Čokoladni bademi

2. VIDEO: Ljuštunjavo voće u čokoladi

3. VIDEO Zašto su bademi zdravi!



Oznake: recept, Recept petkom, bademi, Bademi u čokoladi, Recepti Priče o čokoladi, FridayLinkPack

02.05.2014. u 09:31 • 2 KomentaraPrint#

petak, 25.04.2014.

Jednostavni muffini od čokolade




Ako želite izbjeći pripravke za muffine koji se mogu kupiti u kutiji, a svejedno ih napraviti brzo, evo jedan jednostavan recept za tu slasticu!


Sastojci


- 100 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 175 g šećera
- 225 g maslaca
- 110 g tamne čokolade
- 4 jaja, razmućena
- 75 g komadića čokolade

Zagrijte pećnicu na 200 C, a u kalupe za muffine stavite papir kalup.

U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.

Rastopite čokoladu i maslac u posudi nad loncem i vodom koja lagano vrije.

Maknite lonac s vatre i unutra dodajte smjesu s brašnom.

Žlicom stavite smjesu u kalup i pecite 20-25 minuta dok ne naraste. Neka se muffini ohlade.

Možete ih jesti tako ohlađene ili još na njih staviti i kremu po želji.

FridayLinkPack

1. VIDEO: Čokoladni muffini

2. VIDEO: Čokoladni muffini s kremom
3. GoodFood čokoladni muffini

Oznake: Recept petkom, recept, Muffini od čokolade, FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi

25.04.2014. u 06:21 • 0 KomentaraPrint#

petak, 11.04.2014.

Fina torta - krem sir i čokolada


(Foto: Ilustracija)

Prije nekoliko godina radila sam tortu koja me potpuno oduševila, koliko lakoćom izrade, toliko i elegancijom okusa.

Recept sam pronašla negdje na intrentu, ali tijekom godina sam ga malo dotjerala da mi bude još finija.

Radi se o čokoladno sirnoj torti

Sastojci za biskvit:
- 60 g šećera
- 1/2 žličice meda
- 3 srednje velika žumanjka
- 1 srednje veliko jaje
- 40 g brašna
- 20 g škrobnog brašna
- 10 g kakaa

Krema od sira
- 150 g slatkog vrhja (sugar free)
- 120 g krem sira (pomiješano mascarpone i philadelphiu)
- 80 g šećera u prahu

Mekana čokoladna glazura
- 100 g slatkog nezaslađenog vrhnja
- 100 g tamne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje)
- 10 g maslaca

Priprema biskvita:

Pećnicu ugrijati na 190°C (175 ako je ventilirana). Pripremite okrugli kalup i dvije zdjele. U jednoj zdjeli treba pomiješati suhe sastojke, brašno, škrobno brašno i kakao.

U drugoj zdjeli pomiješati cijelo jaje, šećer i med te tući mikserom najvećom brzinom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati žumanjke i nastaviti miksati na najvećoj brzini.

Da je smjesa gotova znat ćete kada u nju umočite špatulu i podignite je vertikalno. Ako je smjesa gotova, napravit će se vršak koji će se, kad ga položite vodoravno, saviti na vrhu formirajući tzv. ptičji kljun.

Smanjiti brzninu miksera na najnižu i lagano sipati smjesu suhih sastojaka muteći dok se sve ne ujednači.

Istresite smjesu u kalup, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta.

Ispečeni biskvit odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Krema od sira:

Pomiješajte sir i šećeru prahu te miskajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete čvrstu kremu.

Kremu stavite na ohlađeni biskvit. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 2 sata.

Mekana čokoladna glazura:

Nasjeckajte čokoladu i zagrijte vrhnje do vrenja. Potom čokoladu prelijte vrhnjem i lagano mješajte dok se sva ne rastopi.

Dodajte omekšali maslac i sve još jednom dobro promješajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Nakon što se ohladila krema na biskvitu, izvadite je iz frižidera. Skinite obruč kalupa i na biskvit izlijte čokoladnu glazuru. Zagladite čokoaldu nožem tako da ravnomjerno prekrije gornju površinu i stranice.


FridayLinkPack

1. VIDEO Krema od sira

2. VIDEO Krema od sira s raznim okusima

3. VIDEO Čokoladna torta




Oznake: torta, recept, FridayLinkPack, sir, čokolada, Recepti Priče o čokoladi

11.04.2014. u 05:31 • 1 KomentaraPrint#

petak, 04.04.2014.

Čokoladna krema ganache



Kad sam prvi put radila ganache, bila sam potpuno oduševljena njime. Moje oduševljenje bilo je još veće kad sam saznala što se s njim sve može!

Od slasno ljupkog čokoladnog ganachea može se napraviti:

- glazura
- krema
- umak
- tartufi

Izrada je jednostavna, jer sastojaka je samo nekoliko - čokolada, slatko vrhnje i maslac.

Kada je riječ o čokoladi, najbolje je da izaberete onu koju najviše voite, onu koju bi jeli i samu, preporučuje kuharica Stephanie Jaworski. A kada je riječ o vrhnju, ja uvijek pokušam naći 'sugar free' slatko vrhnje, jer čokolada u sebi ima sasvim dovoljno šećera.

Čokoladu treba nasjeckati na komadiće, a vrhnje ugrijati na temperaturu do vrenja. Nakon što je vrhnje ugrijano njime prelijte čokoladu i lagano je mješajte dok se ne otopi.

Ako ćete ganache koristiti za kremu ili tartufe, najbolji je omjer: na 100 g čokolade - 50 ml vrhnja. Za glazuru, taj bi omjer trebao biti: 100 g čokolade na 100 ml vrhnja. Radi većeg sjaja ganachea, na 100 g čokolade dodajte 20 g maslaca. Ako mu želite obogatiti okus, možete dodati vaniliju, rum...

Nakon što se čokolada dobro rastopi u vrhnju, smjesu stavite na hlađenje (ne predugo, da ne bude pretvrda).

FridayLinkPack

Petkom ću pokušati objaviti paket linkova koji skupim na temu recepta o kojem pišem - FridayLinkPack :)


1. VIDEO: Ganache glazura za tortu i čokoladne tarufe

2. VIDEO: Čokoladni tartufi

3. VIDEO: Muffini s čokoladnom kremom i malinama

4. Kako stvrdnuti čokoladni ganache?

5. VIDEO: Jagode u čokoladi


Kako vi radite ganache i kako ga koristite?



Oznake: Ganache, čokolada, krema, recept, FridayLinkPack, Recepti Priče o čokoladi

04.04.2014. u 05:06 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!