Priče o čokoladi!

petak, 09.01.2015.

Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?



Kada je riječ o spravljanju slastica s čokoladom, do nedavno sam uvijek posezala za onom koju najviše volim jer tada i čokoladni kolač dobije okus koji mi se inače sviđa. Međutim, portal ShopSmart, u konzultacijama sa slastičarima, navodi kako bi to trebalo izbjegavati te koristiti čokoladu koja najviše odgovara ostalim sastojcima.

>> Kad vam život da rastopljenu čokoladu, vi...

U većini kuharica, kada je među sastojcima čokolada, stoji - čokolada za kuhanje. Ali, čokolade za kuhanje obično imaju određeni postotka kakaa, a za recept koji radite možda ga treba više ili manje.

‘Ukoliko u receptu ne piše koliko točno kakaa treba sadržavati čokolada, preporučljivo je koristiti onu od 54 do 60 posto’, kaže Alice Medrich, autorica knjige ‘Seriously Bitter Sweet’.

Evo koje čokolade koristiti u pojedinima prilikama:

Nezaslađena, gorka čokolada ne sadrži šećer, dodatne okuse niti dodane masti. Sastoji se samo od kakaa tretiranog do tekućeg stanja a potom oblikovanog u čokoladnu ploču. Najbolja je za svaki recept u kojem se treba osjetiti jaki čokoladni okus, naročito za brownije - čokoladni biskvit. Od ovakve se čokolade radi i dobra vruća čokolada.

Gorkoslatka i poluslatka čokolada tehnički su ista stvar. Ako imaju sličan postotak čokolade, mogu biti korištene naizmjenično u receptima. Obje su vrste napravljene sa šećerom i najmanje 35 posto kakaa. Najbolje su za razne čokoladne biskvite i glazure.

Kakao u prahu
je nezaslađena čokoladna tekućina procesirana kako bi se odstranila većina masti, a potom u krutom stanju smljevena u kakao prah. Najbolji je izbor za izradu čokoladnih umaka. Može se koristiti i za druge slastice ukoliko se u njima ne traži prašak za pecivo ili soda bikarbona.

Čokolada sa 70% kakaa
(i više) Čokolade s visokim postotkom kakaa imaju manje šećera, zbog čega je okus intenzivan. Ali takve čokolade mogu upiti tekućinu smjese za tijesto što rezultira suhim biskvitom, zrnastim mousseovima i kiselim ganacheom. Najbolje su za grickanje i stavljanje u recepte koji izričito traže čokoladu s tako visokim postotkom kakaa.

Mliječne čokolade sadrže nizak postotak kakaa, podosta šećera i mlijeka u prahu te masti. Nije pogodna za spravljanje kolača, a najbolje je da je samu jedete.

Bijela čokolada ne sadrži kakao koji čini tamni dio, već kakao maslac, najmanje 20 %, potom oko 14 posto mlijeka u prahu te ne više od 55 % šećera. Moguće je da su u pojedinim bijelim čokoladama dodane još vanilija i drugi sastojci. Najbolja je za voćne deserte, naprimjer kekse s brusnicama i komadićima bijele čokolade.

>> Svi recepti objavljeni na blogu
*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Recipe.com

Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: čokolada, kolači, Čokolada u kolačima

09.01.2015. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!