Priče o čokoladi!

petak, 14.11.2014.

Nougat-caramel tartlets


Za 16 košarica

Sastojci:
Za tijesto:
150 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
35 g šećera u prahu
1 manje jaje
85 g maslaca
korica limuna
125 g nougata

Za karamel:
150 g šećera
50 g vode
75 g slatkog vrhnja
35 g maslaca

Za ganache:
80 g slatkog vrhnja
80 g tamne čokolade

Priprema:
1. Pomješajte brašno, prašak za pecivo, koricu limuna i šećer u prahu.

2. Maslac narežite na listiće i utrljajte ga u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.

3. Dodajte jaje i umjestite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odmori barem pola sata.

4. Od tijesta otkidajte komade (težine cca 18 g), zarolajte ih u kuglicu i stavite u silionski kalup za muffin. Prstima ga ujednačeno pritisnite na dno kalupa te mu izvlačite stranice do vrha kalupa. Neka vas ne brine ako vam tijesto izgleda pretanko- tijekom pečenja- spustit će se i biti prave debljine.

5. Košarice pecite na 180°C 12-15 minuta, odnosno dok ne počnu rumeniti na vrhovima. Ostavite da se ohlade u kalupima.

6. Nougat otopite na pari te ga rasporedite u košarice. Umjesto nougata slobodno koristite vama drag lješnjak namaz - ili sami napravite pastu od lješnjaka, kakaa, maslaca i šećera u prahu.

7. Za karamel: Stavite šećer i vodu u zdjelu i zagrijavajte. Povremeno podignite zdjelu sa vatre i zavrtite tako da otopljeni šećer prijeđe po stranicama zdjele. Na taj način sprečavate da se stvore kristali šećera u karamelu. Karamel nikako ne smijete miješati žlicom inače će se stvoriti kristali.

8. Kad šećer poprimi jantarnu boju i kad stanete iznad zdjele, a isparavanje vas "grize za oči", sklonite šećer s vatre i dodajte mu slatko vrhnje i maslac. Oprez- temperatura šećera je jako visoka - morate paziti da vas ne poprska. Po potrebi možete još kratko vratiti na vatru da se maslac otopi. Nalijte karamel u košarice skoro do vrha. Ostavite da se ohladi.

9. Za ganache zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Izmješajte da dobijete glatku smjesu i žličicom stavljajte preko karamela. Ostavite da se ganache stegne.

10. Za dekoraciju otopite malo čokolade i kistom je nanesite na vrh ruba košarice te ga umočite u mljevene lješnjake.

*****
Recept i foto preuzeti s bloga: Torta, pinjur, pjat

Oznake: recept

14.11.2014. u 05:30 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!