Priče o čokoladi!

četvrtak, 25.09.2014.

Ovo je čokolada s pričom i emocijama!


Tijekom jednog dječjeg rođendana na kojem sam nedavno bila, poveo se razgovor o čokoladi. Ugodno ćakulanje o proizvodu koji je svima prisutnima bio više-manje drag, završilo je malim poklonom za mene - čokoladom J.D.Gross. Arriba Superieur edel cacao.

Moj prijatelj Tihomir, kaže da ga je kupio u Lidlu, po pristupačnoj cijeni s obzirom na ekskluzivnost okusa koji pruža ova čokolada s 81 posto kakaa.

Sljedeći dan, kad sam je probavala, dogodilo mi se nešto što mi se s čokoladom obično ne događa. Evo što:

Otvorivši otmjeno pakiranje, miris čokolade bio je nesporan, ali je izostao izraženi intenzitet kojeg već pri otvaranju omota imaju obećavajuće čokolade. Počela se odmah lagano i slabo topiti pod prstima. Možda to i ne bi bilo toliko primjetno inače, ali koncentrirala sam se na to da obratim pozornost na svaki detalj. Snap je bio tu, međutim također mekaniji i neodlučniji.

A onda... kada mi se 81 posto kakaa počelo topiti u ustima... vidjela sam sve što se treba vidjeti kada jedete Čokoladu, s velikim Č!

Dok mi se kiselkasto zemljani okus širio osjetilima, vidjela sam fermentiranje kakaa, sušenje na zemlji i stapanje mirisa vrijednog zrnja s ostalim usjevima koji rastu u blizini.

Vidjela sam farmere sa šeširima na glavi, kako pokraj sušenog zrnja prolaze s listovima duhana ostavljajući svoj dominantan miris na suhoj tamnoći kiselosti kakaa... kavu koja raste tek koji kilometar dalje od farme kakaa i obogaćuje ga svojim prisustvom.

Cijeli spektar mirisa miješao se na suncu tropskog tla prekrivenog kakaom, dok su oko njega šetali ljudi, svatko okupljen svojim dnevnim zadatkom.

Vidjela sam nemilosrdno sirovu moć nekompromitiranog zrnja u strojevima za izradu čokolade, uskraćivanje šećera kako bi ona bila još gorča i jača od ostalih poznatih, nijansirane greške u temperiranju zbog kojih mi je ova čokolada bila posebna, suha, na momente blago zrnasta, ali nesporno snažna i samouvjerena...

Kroz okus mi se pokazao svijet o kojem sam čitala, ali mi ga ni jedna čokolada do sada nije dočarala tako jasno i precizno.

81% navedenog kakaa javlja se svake sekunde božanstvenog topljenja i osvajanja okusnih pupoljaka.

Ovo je čokolada s pričom i emocijama.

Bilo je nešto ugodno i opuštajuće u toj priči, htjela sam da potraje... ali valjalo se vratiti u stvarnost...

>> Nisam mogla odoljeti: Privlačna žuta čokolada!

>> Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu

>> 'Hrvatska' čokolada od 50 kuna!

>> Ručno izrađene čokolade u Hrvatskoj



*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Ivana Domitrović


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com


Oznake: recenzija, J.D.Gross, čokolada

25.09.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!