Priče o čokoladi!

srijeda, 18.06.2014.

Zbog njega je kakao u našoj čokoladi sve bolji



Najvažniji sastojak fine nam čokolade je kakao, čije uzgajivače možda ne cijenimo dovoljno. A da nema njih, ne bi se ni mi opuštali uz fine tamne kockice.

Posljednji dani bili su upravo njihovi, i to u Nizozemskoj. Ondje se naime, održavala Svjetska konferencija kakaa na kojoj je bilo 1.400 sudionika iz 55 država. Razgovarali su o svemu i svačemu vezano za kakao, a najviše su se isticale teme izazova u proizvodnji kakaa (kojih ne nedostaje) i budućnost tog usjeva (za koju se kaže da je upitna).

Kako se uvijek neki farmer ističe svojim načinom rada i doprinosom svijetu, tako je i s uzgajivačima kakaa. Stoga je Međunarodna organizacija za kakao dodijelila nagradu najboljem proizvođaču.

>> Potraga za savršenim zrnom kakaa

Nagrađen je Opanyin Abraham Adusei, farmer iz Gane. U napomeni nagrade stoji kako je svojom proizvodnjom ostvario izvanredan doprinos industriji kakaa diljem svijeta.

Dobitnik nagrade rekao je da je ovo priznanje prvenstveno priznanje njegovo domovini Gani i farmerima koji se svakodnevno bore za što bolju kvalitetu kakaa u toj afričkoj državi. Dodaje da je Gana preuzela vodstvo u svjetskoj proizvodnju kakaa.

Najviše kakaa inače se i uzgaja u Africi, a do 2012. godine, prema službenim podacima Međunarodne organizacije za kakao, najveći udio odnosio se na Obalu Bjelokosti. Za 2013. i 2014. dostupni su tek podaci o procjeni proizvodnje.


Opanyin Abraham Adusei potom je izabran za prvog predsjednika Svjetske organizacije uzgajivača kakaa. Cilj te organizacije je stati na kraj monopoliziranju cijena kakaa, s obzirom na to da monopol na cijenu sada drže veliki proizvođači čokolade i čokoladnih proizvoda, dok farmeri koji uzgajaju vrijedni sastojak slatkiša dobivaju mrvice prihoda i stoga lako odustaju od proizvodnje.

Do sada farmeri nisu niti sudjelovali u formiranju cijene kakaa na tržištu, a Adusei se nada da će organizacija kojoj je sada predsjednik tome stati na kraj.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


Oznake: kakao, čokolada, Opanyin Abraham Adusei

18.06.2014. u 16:10 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!