Priče o čokoladi!

ponedjeljak, 05.05.2014.

Mak Zara mliječna čokolada



Tijekom posljednjeg putovanja u Bosnu i Hercegovinu, potražila sam čokolade tamošnjeg poznatog proizvođača Maka Zare. Razigrane poruke na ambalaži njihovih mliječnih čokolada, pravi su mamac za kupce.

U potrazi za tom BiH čokoladom, uspjela sam je pronaći u jednoj manjoj trgovini u centru Sarajeva, ali u asortimanu su na raspolaganju bile samo mliječne čokolade.

S obzirom na to da na internetskoj stranici proizvođača piše da koristi najbolje belgijske čokolade prilikom izrade svog proizvoda, očekivala sam daleko kvalitetniju ploču čokolade iza naziva tog branda.


Nakon otvaranja kartonskog omota nalazi se čokolada zamotana u elegantni crni celofan s otiskom loga Mak Zara Pralines & Chocolate. Celofan se otvara bez poteškoća, a unutra je mliječna čokolada koja na pozadini ima zalijepljene razdrobljene lješnjake.

Sasvim solidan miris mliječne čokolade prati jednako tako solidan ‘snap ‘ prilikom lomljenja kockice. Međutim, kada se čokolada počne topiti u ustima, prvo što dolazi do izražaja je šećer, pa još malo šećera, potom diskretan i teško zamjetan okus mlijeka, a tek kasnije blagi okus kakaa.

Kada se kockica sasvim rastopi, u ustima ostaju još bezlični dijelovi ljuštunjavog voća koji su bili prilijepljeni za pozadinu čokolade. Kada i njih progutamo, još se neko vrijeme osjeća okus šećera i sasvim malo mlijeka. Kakau ni traga.

Iako na omotu piše da se u ovoj čokoladi nalazi minimalno 45,8 % kakao dijelova, očekivala sam daleko intenzivnije i duže zadržavanje njegova okusa, budući da sam jela i čokolade s nižim postotkom kakaa, a on se ipak dulje zadržavao u osjetilima.

Inače zazirem kad se proizvođači hvale belgijskim čokoladama od kojih rade svoje proizvode, jer iako belgijske slove za najbolje, mnoge ‘belgijske’ čokolade uopće to nisu, nego se samo deklarativno tako nazivaju radi lakše prodaje.

Uostalom, i od najbolje čokolade, moguće je napraviti potpuno promašen proizvod, pa je ta geografska odrednica samo varka za kupce da će dobiti kvalitetnu robu, koja po okusu tome možda uopće ne odgovara. S razočaranjem mogu ustvrditi da je mliječna čokolada Maka Zare jedna je od njih.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com

Oznake: Mak Zara, čokolada, mliječna čokolada

05.05.2014. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!