Priče o čokoladi!

četvrtak, 27.03.2014.

Zamišljam kakvog je okusa bila prva čokoladna ploča



Čokolada je svijet prvo osvojila u svom tekućem obliku. Europljani su u njoj uživali toliko obilno, da su radi ispijanja tog gorko slatkog dobra, izumili cijeli niz ritualnog posuđa. Ako je bilo potrebno, prilike za konzumaciju čokolade su se i izmišljale.

Eleganciju luksuzne navike kvario je tek nezgrapni kakao maslac koji bi u kombinaciji s toplom vodom isplivao na površinu. A bilo ga je puno, jer se zrno kakaa sastoji od 50 % maslaca.

Dugo su se brojni proizvođači čokolade tog neprivlačnog izgleda pokušavali riješiti. To je pošlo za rukom Nizozemcu Coenraadu Van Houtenu koji je početkom 19. stoljeća razvio hidrauličnu prešu za odstranjivanje maslaca iz zrnja kakaa.

Godinama nakon tog otkrića, britanski proizvođač čokolade, Francis Fry pronašao je način kako da uspješno pomiješa tekući kakao, šećer i kako maslac, a da pri tom dobije tekućinu koja bi se mogla ulijevati u jednostavne kalupe i očvrsnuti. Nastala je tako, čokoladna ploča!

‘Bila je to tamna čokolada i mora da je bila razumno izazovna supstanca zbog zrnaste teksture i gorčine’, blago je opisala Sarah Jane Evans u knjizi ‘Chocolate Unwrapped’. Ta je čokolada vjerojatno bila mnogo tamnija i gorča od čokolade na koju su navikli pripadnici suvremenog doba.

Ali, unatoč grubim manama, zaživjela je među ljubiteljima deserta. Tek je kasnije čokolada pomoću stroja za končiranje dobila svoj fini svilenkasti okus kakav nam je danas poznat i kakav preferira većina ljubitelja čokolade.


Tekuću čokoladu
je do tada bilo popularno ispijati po salonima uz političke i dokoličarske razgovore. Od kad se počela proizvoditi i prodavati u obliku ploče, čokoljupci su je nosili kući i u njoj uživali u nešto privatnijem okruženju.

Od tada do danas usavršena je njezina proizvodnja. I ne samo to. Proizvođači danas biraju hoće li je končirati (stapati sastojke kako bi se dobila što finija tekstura) tek nekoliko sati ili nekoliko dana. Izabiru kojim će je okusom obogatiti. Hoće li to biti jagoda, sol, lješnjak, narančina kora... Koji će oblik izabrati za svoju kreaciju? Hoće li je zamotati u ploču ili neki drugi, neobičniji oblik...

Izbora je mnogo, ideja ne nedostaje, kreativnost je neograničena, a svaki kupac čokolade za sebe će pronaći ono što mu odgovara.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: Priče o čokoladi, Prva čokoladna ploča

27.03.2014. u 17:54 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!